ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΤΟ 12ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Ε.Τ. ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ (ΙΟΥΛΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018):

Όλα τα προηγούμενα τεύχη του e-περιοδικού μας, διαθέσιμα με ένα κλικ, εδώ : http://issuu.com/greekuforeview/

AVROCAR, Ο ΚΑΝΑΔΙΚΟΣ ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ.

Το καναδικό ΑVROCAR σε συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό των ΗΠΑ, ήταν ο μοναδικός ανθρώπινης κατασκευής ιπτάμενος δίσκος που κατασκευάστηκε αλλά δεν κατάφερε τελικά να πετάξει ποτέ στους ουρανούς.
Το 1953, η CIA διαπιστώνει ότι η αεροναυπηγική εταιρεία Avro-Canada, Βρετανοκαναδικών συμφερόντων προσπαθεί να κατασκευάσει έναν ιπτάμενο δίσκο. Οι Αμερικάνοι φοβούμενοι ότι η ΕΣΣΔ έχει κατασκευάσει ένα ανάλογο οπλικό σύστημα, εισέρχονται το 1953 στην Βρετανοκαναδική εταιρεία προσφέροντας σημαντικό ποσό για αυτή την έρευνα. Το ίδιο έτος μία έκρηξη της μηχανής καθηλώνει τα σχέδια πτήσης.Δύο χρόνια μετά, το 1955, ο ιπτάμενος δίσκος παίρνει το κωδικό όνομα 606Α και ένα λευκό αστέρι των αμερικάνικων ενόπλων δυνάμεων ζωγραφίζεται στην άτρακτο του πρωτοτύπου. Το 1959, γίνονται δοκιμές από το αμερικάνικο Ναυτικό. Η κατασκευή είναι σχετικά απλή τρεις μικρές μηχανές τζετ γύρω από έναν κεντρικό έλικα που απορροφά τον αέρα μέσω ενός κεντρικού σωλήνα αναρρόφησης στο κέντρο του δίσκου. Στις δοκιμές καταγράφονται σοβαρά προβλήματα αστάθειας του 606Α. Το 1960 γίνεται προσπάθεια για δοκιμαστική πτήση αλλά ο ιπτάμενος δίσκος παρουσιάζει επικίνδυνη αστάθεια σε ύψος 2.5 μέτρων. Προσπάθειες βελτίωσης καταλήγουν άκαρπες και σταματά η χρηματοδότηση του σχεδίου το 1961, μετά τη δαπάνη 7.5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρία βάζει λουκέτο και το επόμενο σχέδιο της Αvrocar, το Αvro-omega, μένει μόνο στα χαρτιά.

Ο πρωτότυπος ιπτάμενος δίσκος αποτελεί πια, ένα από τα πολλά άχρηστα αποκτήματα του Εθνικού Μουσείου Αεροδιαστημικής. Το μυστικό όπλο 606Α ή Avrocar έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός ιπτάμενος δίσκος που προσπάθησε να πετάξει. Ή μήπως δεν ήταν ο μοναδικός;

Τα απόρρητα έγγραφα του avro-omega, που έμεινε μόνο στα χαρτιά: