ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΤΟ 12ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Ε.Τ. ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ (ΙΟΥΛΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018):

Όλα τα προηγούμενα τεύχη του e-περιοδικού μας, διαθέσιμα με ένα κλικ, εδώ : http://issuu.com/greekuforeview/

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ KEPLER ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΛΗΘΩΡΑ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΩΝ ΣΑΝ ΤΗ ΓΗ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2010, μεγάλες αποκαλύψεις από τη NASA ήρθαν στη δημοσιότητα για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, μετά την ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο του Kepler ότι ένα στα δύο αστέρια στο σύμπαν έχουν πλανήτες όμοιους με τη Γη, που διαγράφουν μια τροχιά γύρω τους.
Μετά την διετή περιπλάνηση του Kepler στο διάστημα, τα πρώτα αποτελέσματα της αποστολής για εύρεση εξωπλανητικών συστημάτων είναι συγκλονιστικά! Ανάμεσα στους 1.235 υποψήφιους εξωπλανήτες, οι 68 έχουν το μέγεθος της Γης, οι 288 είναι υπερ-Γαίες, οι 662 είναι σαν τον Ποσειδώνα, οι 165 σαν τον Δία και 19 μεγαλύτεροι από τον Δία. Οι 5 από τους 54 εξωπλανήτες που περιφέρονται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου τους (εκεί δηλαδή που το νερό βρίσκεται και σε υγρή μορφή) έχουν το μέγεθος της Γης, ενώ οι υπόλοιποι κυμαίνονται από δυο φορές το μέγεθος της Γης έως και μεγαλύτεροι του Δία. Και όλα αυτά μόλις στο 1/400 του ουρανού που παρατηρήθηκε.
Μετά την συγκλονιστική αποκάλυψη ο William Borucki, επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης Ανάπτυξης Επιστημών δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που καταλάβαμε πως υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι πλανήτες κατοικήσιμοι, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένας πλούσιος ωκεανός πλανητών για να εξερευνήσουμε! Για κάθε δύο αστέρια, βλέπουμε έναν υποψήφιο πλανήτη».
Η αποστολή αποκάλυψε μια αφθονία εξωπλανητών γύρω από δεκάδες Ήλιους και αν αναλογιστεί κανείς ότι το τηλεσκόπιο μπορεί να ανιχνεύσει μόνο πλανήτες που η τροχιά τους είναι ορατή μπροστά από το άστρο τους, αλλά και να πραγματοποιηθεί στον χρόνο παρατήρησης του τηλεσκοπίου, τότε μιλάμε για ελάχιστες αποκαλύψεις πλανητών!
Το επόμενο βήμα της NASA θα είναι η αποστολή τηλεσκοπίων προκειμένου να καταλάβουμε αν οι ατμόσφαιρες των πλανητών αυτών, οι οποίοι βρίσκονται 20 με 100 έτη φωτός μακριά μας, είναι κατάλληλες προς επιβίωση του ανθρώπινου είδους, αν δεν φιλοξενούν ήδη εξωγήινες μορφές ζωής.