ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΤΟ 12ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Ε.Τ. ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ (ΙΟΥΛΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018):

Όλα τα προηγούμενα τεύχη του e-περιοδικού μας, διαθέσιμα με ένα κλικ, εδώ : http://issuu.com/greekuforeview/

TO ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟ ΡΑΔΙΟΣΗΜΑ SHGB0214A.

Τον Φεβρουάριο του 2003, αστρονόμοι που συμμετείχαν στην αναζήτηση εξωγήινων σημάτων μέσω του προγράμματος SETI, εντόπισαν με το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο, ένα περίεργο ραδιοσήμα. Το σήμα φαινόταν να προέρχεται από την περιοχή ανάμεσα στους αστερισμούς των Ιχθύων και του Κριού σε απόσταση 1000 ετών φωτός, όπου δεν φαίνεται να υπάρχουν άστρα ή πλανητικά συστήματα.


Το σήμα ονομάστηκε ‘’SHGb02 14a’’ και έχει συχνότητα περίπου 1420 MHz. Ήταν πολύ ασθενές, είχε διάρκεια περίπου ένα λεπτό, χρόνος όχι αρκετός για λεπτομερή ανάλυση από τους αστρονόμους. Επίσης ήταν απίθανο να οφείλεται σε παράσιτα ή σε ραδιοφωνικό θόρυβο ή σε κάποιο άλλο γνωστό αστρονομικό αντικείμενο. Η συχνότητα του σήματος διολίσθαινε από 8 έως 37Hz ανά δευτερόλεπτο (σαν να εκπεμπόταν από περιστρεφόμενο πλανήτη ο οποίος γύριζε 40 φορές πιο γρήγορα από τη Γη). Πολλοί αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι εξωγήινοι αν προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με άλλους πολιτισμούς θα εξέπεμπαν σε αυτή τη συχνότητα, και γι αυτό άλλωστε οι ερευνητές του SETI έψαχναν σ' αυτό το εύρος.
Βέβαια και το 1967 ο Bell Burnell, παρατήρησε ένα περιοδικό ραδιοσήμα το οποίο η ερευνητική του ομάδα θεώρησε ότι προέρχεται από εξωγήινους, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για την πρώτη ανίχνευση πάλσαρ.
Τελικά το σήμα ‘’SHGb0214a’’ δεν καταγράφηκε ως εξωγήινο σήμα, γιατί παρά τα όσα είχε υπέρ, θα γινόταν αποδεκτό επιστημονικά μόνο αν επιβεβαιωνόταν ταυτόχρονα και από ένα δεύτερο τηλεσκόπιο.