ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΤΟ 12ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Ε.Τ. ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ (ΙΟΥΛΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018):

Όλα τα προηγούμενα τεύχη του e-περιοδικού μας, διαθέσιμα με ένα κλικ, εδώ : http://issuu.com/greekuforeview/

--- ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΧΙΓΚΣ, Η ΠΙΘΑΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. ---

Το πιο πολυπόθητο σωματίδιο στην ιστορία της μοριακής φυσικής, το μποζόνιο Higgs ή αλλιώς το «σωματίδιο του Θεού», έγινε ορατό, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) , στα πειράματά του μεγάλου επιταχυντή αρδονίων LHC, από τον εξομοιωτή Large Hadron Collider της Γενεύης. Το συγκεκριμένο σωματίδιο θεωρείται το «μέσο» από το οποίο η ύλη αποκτά την μάζα της στο σύμπαν, χωρίς ωστόσο οι επιστήμονες να έχουν ακόμα επάρκεια δεδομένων ώστε να μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα για την ανακάλυψη.
Το μποζόνιο Χιγκς, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, ευθύνεται για τη δημιουργία του πεδίου Χιγκς, που με τη σειρά του είναι αυτό που προσδίδει μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια της ύλης. Μάζα μπορεί να προσδίδει ένα απλό στοιχειώδες σωματίδιο ή μια δομή πολύ πιο πολύπλοκη ή ακόμα και τμήμα μιας πολυδιάστατης διαδικασίας. Πολύς λόγος έγινε τελευταία για τα νετρίνα, που σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις έχουν ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός. Τα νετρίνα έχουν απειροελάχιστη μάζα, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στα πεδία Χιγκς. Η πρακτική επιβεβαίωση πάνω από όλα θα σημάνει αν η προσέγγιση που ακολουθούν οι επιστήμονες στην έρευνα του σύμπαντος είναι ορθή. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου μεγάλων ανακαλύψεων στο σύμπαν.
Οι δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες, που εργάζονται αντίστοιχα στους ανιχνευτές ATLAS και CMS του CERN, φιλτράροντας μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους στοιχεία από τουλάχιστον 300 τρισεκατομμύρια συγκρούσεις πρωτονίων στον μεγάλο υπόγειο επιταχυντή μήκους 27 χιλιομέτρων, τελικά αποκάλυψαν αξιόπιστες ενδείξεις για την ύπαρξη του «Χιγκς». Μέχρι πρόσφατα, τόσο οι έρευνες στο CERN, όσο και στον «ανταγωνιστικό» επιταχυντή Tevatro του αμερικανικού εργαστηρίου Fermilab (που πλέον έχει τεθεί εκτός λειτουργίας) έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το μποζόνιο του Χιγκς πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των 115 και 140 GeV... με τα νέα δεδομένα να υποδεικνύουν 126 GeV.
Αν όντος ανακάλυψαν το «σωματίδιο του Θεού», πάλι θα παραμείνει ανοιχτό το ερώτημα, όχι γιατί έχουν μάζα τα άλλα υποατομικά σωματίδια αλλά, γιατί έχουν τη συγκεκριμένη μάζα. Όπως δήλωσε η φυσικός του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Λίζα Ράνταλ, σύμφωνα με την θεωρία του κβαντικού πεδίου (που συνδυάζει την κβαντομηχανική και την ειδική σχετικότητα), οι μάζες αυτές θα έπρεπε να είναι χιλιάδες τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερες. Άρα, θα πρέπει να αναμένεται μελλοντικά μία ακόμα σημαντικότερη ανακάλυψη, πέρα από το «Χιγκς», που θα ερμηνεύσει καλύτερα το «Καθιερωμένο Μοντέλο». Αναμένουμε...