ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΑΣ Η' ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Μάθετε και δείτε πολλά περισσότερα στο project μας, πατώντας εδώ: http://www.eoeresearch.org/projectall/

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΟΣΤΟΚ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΕ 9-10 ΧΡΟΝΙΑ.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο «The voice of Russia», Ρώσοι επιστήμονες ελπίζουν ότι σε 9-10 χρόνια θα κατορθώσουν να αντλήσουν νερό που δεν έχει παγώσει από το πάτο της αρχαίας λίμνης Βοστόκ στην Ανταρκτική και επομένως θα είναι δυνατό να αποδειχθεί το σπάνιο οικοσύστημα που υπάρχει στο βυθό της.


Προς το παρόν, από το πηγάδι των τεσσάρων χιλιομέτρων οι επιστήμονες αντλούν μόνο πάγο, καθότι το νερό, μέχρι να μεταγγιστεί από τη λίμνη παγώνει στη διαδρομή και δεν δύναται να ελεγχθεί για μικροοργανισμούς.
Όμως, οι Ρώσοι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι στα βάθη της λίμνης υπάρχει ζωή, καθόσον η θερμοκρασία του νερού είναι υψηλότερη εκεί. Τώρα είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί μια νέα τεχνολογία άντλησης του νερού, ώστε να είναι «ζωντανό» όταν ανυψώνεται στην επιφάνεια. Μόνο τότε θα καταστεί δυνατό να εξαχθούν μικροβιολογικά συμπεράσματα. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί νωρίτερα από δύο χρόνια.


Στην ομάδα της ρωσικής αποστολής στη λίμνη Βοστόκ εργάζονται και επιστήμονες άλλων χωρών, καθώς τα αποτελέσματα των κοινών μελετών είναι κατά κανόνα πιο ακριβή, όπως επεσήμανε ο υποδιευθυντής του Επιστημονικού-Ερευνητικού Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής Αλεξάντρ Ντανίλοφ. Οι φετινές εργασίες θα διαρκέσουν σχεδόν ένα μήνα, μέχρι να διακοπούν λόγω της ενίσχυσης του παγετού και την πάροδο της καλοκαιρινής περιόδου των -40 βαθμών Κελσίου στην Ανταρκτική. Οι επιστήμονες αναμένεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το Μάιο, επιβαίνοντας στο επιστημονικό-ερευνητικό πλοίο «Ακαδημαϊκός Φιόντοροφ». Τα νέα δείγματα πάγου που θα μεταφέρουν, θα αναλυθούν και αυτά στα εργαστήρια της Αγίας Πετρούπολης.