ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΤΟ 11ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Ε.Τ. ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2018):

Όλα τα προηγούμενα τεύχη του e-περιοδικού μας, διαθέσιμα με ένα κλικ, εδώ : http://issuu.com/greekuforeview/

ΑΓΡΟΓΛΥΦΙΚΟ ΣΤΗ ΣΑΡΑΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, 14/5/2013.

Στις 17 Μαΐου του 2013, παρουσιάστηκε ένα βίντεο στο Υou Tube που έδειχνε ένα ακανόνιστο αποτύπωμα σε ένα χωράφι στην περιοχή Σαράγια των Τρικάλων. Το παράξενο σχήμα εντοπίστηκε τρεις μέρες νωρίτερα από έναν κοντινό κάτοικο, που ενημέρωσε αμέσως την ομάδα της ιστοσελίδας Ερ.Ε.Ν.Ζω για την ανακάλυψή του, στέλνοντας επίσης δεκάδες φωτογραφίες. Δυστυχώς όμως, σε καμία δεν φαίνεται το συνολικό σχήμα του σχηματισμού, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα για κάποια εναέρια λήψη, ώστε να καταλάβουμε αν παρουσιάστηκε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο που θα παρέπεμπε με σιγουριά σε αγρογλυφικό. Όμως, στις φωτογραφίες φαίνονταν δύο σημαντικά στοιχεία που αυξάνουν τις πιθανότητες, αλλά με τις επιφυλάξεις να παραμένουν: Τα λυγισμένα κλαδιά και η δεξιόστροφη φορά τους.


Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ανάλογα αποτελέσματα, χωρίς σπάσιμο των κορμών των σιτηρών, είναι η εκπομπή μικροκυμάτων και υπερήχων.
Το αγρογλυφικό στην Σαραγιά των Τρικάλων ίσως είναι το πιο εντυπωσιακό αγρογλυφικό που έχει καταγραφεί στην χώρα μας και θυμίζει αντίστοιχα αγρογλυφικά του εξωτερικού! Στο Υοu Tube μπορείτε να δείτε σε βίντεο κοντινές και μακρινές λήψεις του σχηματισμού, στο σύνδεσμο που ανέβασε η μάρτυρας Δήμητρα Μαυροματίδου, όπως και την πρωτότυπη περιγραφή της για το εύρημα: «Παράξενα σχέδια που παρατήρησα σε ένα χωράφι στα Τρίκαλα στην περιοχή Σαράγια. Έχω αποκλείσει όλες τις συνηθισμένες εκδοχές για το τι μπορεί να τα έχει προκαλέσει. Θα ήταν ενδιαφέρον αν με κάποιο τρόπο μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τα σχέδια από ψηλά...».