ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΤΟ 12ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Ε.Τ. ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ (ΙΟΥΛΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018):

Όλα τα προηγούμενα τεύχη του e-περιοδικού μας, διαθέσιμα με ένα κλικ, εδώ : http://issuu.com/greekuforeview/

Ο «ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ» ΦΑΡΟΣ ΕΝΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ!

Περνάμε τον Άρη και κατευθυνόμαστε στην Κύρια Ζώνη των 7.000 μικρών αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και το Δία. Μέσα στους αστεροειδείς υπάρχει κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν! Ο πιο κοντινός πλανήτης νάνος στη Γη, η μικροσκοπική Δήμητρα (αγγλικά: Ceres).
 Η Δήμητρα ανακαλύφθηκε τυχαία την Πρωτοχρονιά του 1801 από τον Τζουζέπε Πιάτζι, στο αστεροσκοπείο του Παλέρμο της Σικελίας. Αν και είχε ανακαλυφθεί από τότε, οι αστρονόμοι μέχρι τα τελευταία χρόνια την θεωρούσαν σαν έναν τεράστιο άμορφο αστεροειδή της Κύριας Ζώνης, όπως την Πάλλας, την Εστία, την Υγιεία, την Ήρα και την 'Ιδη.
Το σχήμα της Δήμητρας είναι σχεδόν σφαιρικό, ελαφρώς πεπλατυσμένο, με μέγιστη διάμετρο 975 χιλιόμετρα, ελάχιστη 909 χιλιόμετρα, εμβαδόν επιφάνειας 2.850.000 τετ.χλμ. και μέση θερμοκρασία περίπου στους -106 °C. Ολοκληρώνει μία περιστροφή γύρο από τον άξονά της σε περίπου 9 ώρες, πραγματοποιεί μία σχεδόν κυκλική περιστροφή γύρο από τον Ήλιο κάθε 4,6 γήινα χρόνια (1.680,5 ημέρες), ενώ βρίσκεται σε απόσταση από αυτόν 2,77 Αστρονομικές Μονάδες (δηλαδή 2,77 την απόσταση Γης - Ήλιου) και δεν έχει κανέναν φυσικό δορυφόρο.


Λόγω του μικρού της μεγέθους, η Δήμητρα δεν έχει φωτογραφηθεί σε μεγάλη ανάλυση μέχρι σήμερα. Από φασματοσκοπικές παρατηρήσεις πιθανολογούμε ότι αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από πάγο νερού, που σε ποσότητα είναι ίσως περισσότερο απ' όσο το σύνολο του γλυκού νερού που υπάρχει στη Γη. Οι τελευταίες φωτογραφίες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ δείχνουν μια επιφάνεια με μεγάλες αντιθέσεις στη φωτεινότητα, αραιή ατμόσφαιρα, πόλους που πιθανός καλύπτονται από πάγους και ένα μυστηριώδες λευκό σημείο που δεν μπορεί να ερμηνευτεί από κανέναν νόμο της φυσικής! Τη Δήμητρα αναμένεται να επισκεφθεί το Φεβρουάριο του 2015 η διαστημοσυσκευή Dawn της NASA, η οποία εκτοξεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2007. Έως τότε, η φύση του λευκού σημείου θα παραμένει μυστήριο και οι φήμες θα συνεχίζουν να το αναφέρουν ως «εξωγήινο» φάρο.