ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΤΟ 13ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Ε.Τ. ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2019):

Όλα τα προηγούμενα τεύχη του e-περιοδικού μας, διαθέσιμα με ένα κλικ, εδώ : http://issuu.com/greekuforeview/

ΣΤΗ ΚΙΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΖΩΗΣ!

Περίπου 9 χιλιάδες πολίτες, μετατόπισε η κινεζική κυβέρνηση από την αγροτική ζώνη της επαρχίας Γκουιζού (νοτιοδυτική Κίνα), με την ολοκλήρωση ενός γιγαντιαίου τηλεσκοπίου αναζήτησης ζωής σε άλλους πλανήτες, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2016.


Το Five-hundred-metre Aperture Spherical Telescope (Σφαιρικό Ραδιοτηλεσκόπιο Ανοίγματος Πεντακοσίων Μέτρων) ή κατά συντομία «FAST», καλύπτει μια επιφάνεια ίση με 30 γήπεδα ποδοσφαίρου και έχει περίμετρο 1,6 χιλιομέτρων, ενώ αναμένεται να τεθεί σε επίσημη λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2016. Η κατασκευή του άρχισε τον Μάρτιο του 2011, στοίχισε 1,2 δισεκ. γιουάν (165 εκατ. ευρώ) και υπερβαίνει σαφώς σε διαστάσεις το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο, που βρίσκεται στο νησί του Πόρτο Ρίκο και έχει διάμετρο 305 μέτρων.
Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέγει επειδή είναι μακριά από μεγάλες πόλεις και επειδή η τοπογραφία της περιοχής με σπήλαια και πορώδεις πέτρες συμβάλει σημαντικά στην αποστράγγιση των υδάτων, κάτι σημαντικό στην εύρυθμη λειτουργία του FAST όλες τις εποχές.
Επίσης, οι τρεις λόφοι γύρο από το τηλεσκόπιο που βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων περίπου μεταξύ τους, δημιουργούν μια πεδιάδα ιδανική και ήσυχη σε επίπεδο ραδιοσυχνοτήτων, μια ακόμη παράμετρος που είναι απαραίτητη για την βέλτιστη λειτουργία του ανιχνευτή σημάτων.
Ο γενικός διευθυντής της Κινεζικής Εταιρείας Αστρονομίας Βου Σιανγκπίνγκ είχε δηλώσει πέρυσι στο Νέα Κίνα ότι ο υψηλός βαθμός ευαισθησίας του FAST «θα μας βοηθήσει να αναζητήσουμε ευφυή ζωή έξω από τον γαλαξία μας» και συμπληρώνει: «Διαθέτοντας πιο ευαίσθητο τηλεσκόπιο, η εγκατάσταση θα συμβάλει σε λήψη ραδιομηνυμάτων που μπορεί να είναι πιο αδύναμα και απομακρυσμένα».
«Η μετεγκατάσταση των κατοίκων επέτρεψε να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο περιβάλλον σε όρους ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων», δήλωσε ο Λι Γιουετσένγκ ένας υψηλόβαθμος επαρχιακός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Νέα Κίνα. Οι άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων (για την προστασία τους από τα υψηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία και τα ραδιοκύματα) αποζημιώθηκαν με 12.000 γιουάν (1.650 ευρώ) έκαστος, για το καλό της επιστήμης. Σε ορισμένους δόθηκε και συμπληρωματική βοήθεια για τα έξοδα της μετεγκατάστασης τους...