ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΤΟ 13ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Ε.Τ. ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2019):

Όλα τα προηγούμενα τεύχη του e-περιοδικού μας, διαθέσιμα με ένα κλικ, εδώ : http://issuu.com/greekuforeview/

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΤΑ «ΓΥΡΙΖΟΥΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΓΗΙΝΟ ΣΗΜΑ, 2/8/2016 (UPDATED).

Πριν λίγες μέρες, Ρώσοι αστρονόμοι ανακοίνωσαν -με καθυστέρηση ενός έτους- πως εντόπισαν ένα μυστηριώδες σήμα (βλέπε: φώτο 1) που προερχόταν από την περιοχή του άστρου HD - 164595, σε απόσταση 95 ετών φωτός από τη Γη. Μετά την ενημέρωση από τους Ρώσους σήμανε συναγερμός στους αστρονόμους ερευνητές διεθνώς, καθώς δεν αποκλείσθηκε η πιθανότητα το σήμα να προήλθε από κάποιο εξωγήινο πολιτισμό. Το θέμα πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις στα παγκόσμια Μ.Μ.Ε., που «συγκίνησε» και τα Ελληνικά. Δεκάδες ιστοσελίδες της χώρας μας βούιξαν με την αναπάντεχη είδηση, εφημερίδες έγραψαν το νέο στα εξώφυλλα τους, όπως και αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί προέβησαν σε ανακοίνωση μέσα από τα Δελτία Ειδήσεων (βλέπε: φώτο 2). Ωστόσο παρά τις επιστάμενες έρευνες, τα αμερικανικά ραδιοτηλεσκόπια των προγραμμάτων SETI και Breakthrough δεν κατάφεραν να βρουν τη συγκεκριμένη καμπύλη στις συγκεκριμένες συντεταγμένες.


Μετά την αναπάντεχη δημοσιότητα αλλά και τις ανεπιτυχείς προσπάθειες να ξαναβρεθεί το σήμα από ακόμα ένα παρατηρητήριο για να ταυτοποιηθεί (όπως ορίζει ο κανονισμός), η αστρονόμος Γιούλια Σοτνίκοβα του Ειδικού Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ανακοίνωσε ότι «η επεξεργασία και η ανάλυση του σήματος αποκάλυψε ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό να είχε γήινη προέλευση». Πρόσθεσε επίσης πως «μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα ότι κανένα εξωγήινο σήμα δεν έχει ακόμα ανιχνευθεί», ανακαλώντας τις αρχικές δηλώσεις της Ακαδημίας για πιθανό εξωγήινο μήνυμα. Όπως ανακοίνωσε αναλυτικότερα στο ρωσικό πρακτορείο TASS o Αλεξάντερ Ιπάτοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, το επίμαχο ραδιοσήμα, με μήκος κύματος 2,7 εκατοστών, πιθανότατα προήλθε από κάποιο ρωσικό στρατιωτικό δορυφόρο, κάτι που είχε συμβεί και κατά τη σοβιετική εποχή.


Ενδεχομένως οι Ρώσοι είτε ήταν πολύ τυχεροί εκείνη τη στιγμή, εξάλλου παραδέχτηκαν πως παρά τις επόμενες προσπάθειές τους δεν «έπιασαν» ξανά το σήμα, είτε έπεσαν πάνω σε κάποια γήινη παρεμβολή και παραπλανήθηκαν. Όπως και να έχει το θέμα του ραδιοσήματος θα συζητηθεί αναλυτικότερα τον επόμενο μήνα στο διεθνές αστρονομικό συνέδριο, καθώς προβληματίζει η ύποπτη «στροφή» της σοβαρότερης Ακαδημίας Επιστημών στη Ρωσία, ενώ αναμένεται και επίσημη επιστημονική δημοσίευση του συνεδρίου. (σ.σ. Πολλοί αναφέρουν ότι η απρόσμενη τροπή του θέματος έγινε για να μην χάσει η Ακαδημία το κύρος της παγκοσμίως, αφού δεν υπήρξε επιβεβαίωση μέσα σε μερικές μέρες από την αποκάλυψη, μετά από τον ένα χρόνο ύποπτης συγκάλυψης!?)