ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΤΟ 12ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Ε.Τ. ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ (ΙΟΥΛΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018):

Όλα τα προηγούμενα τεύχη του e-περιοδικού μας, διαθέσιμα με ένα κλικ, εδώ : http://issuu.com/greekuforeview/

K2-18b, Η ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΕΞΩΓΑΙΑ!

Η NASA ανακοίνωσε έκτακτη συνέντευξη τύπου για την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, προκειμένου να δημοσιοποιήσει μια «σημαντική ανακάλυψη» που έκανε το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, με τη βοήθεια του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης της Google, το οποίο ανέλυσε τα δεδομένα και παρουσίασε τα απρόσμενα αποτελέσματα. Κι ενώ η NASA κρατά καλά φυλαγμένο το μυστικό της, φουντώνουν οι φήμες πως πρόκειται για την ανακάλυψη μιας νέας Γης, 111 έτη φωτός μακριά με την ονομασία K2-18b.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας και του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ αποκάλυψαν πρώτοι τα εκπληκτικά ευρήματα, που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν έναν τέλειο βιότοπο για την εξωγήινη ζωή. Η εξωγαία K2-18b, περιστρέφεται στη κατοικήσιμη ζώνη του κόκκινου νάνου K2-18 στον αστερισμό του Λέοντα, ολοκληρώνει περιστροφή κάθε 33 ημέρες, και είναι κατασκευασμένη από βράχο, με θωρακισμένη αέρια ατμόσφαιρα παρόμοια με της Γης, ικανή να στηρίξει το πιθανό ζωογόνο υγρό νερό που διαθέτει ο πλανήτης. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν από το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της Google, συμπληρώθηκαν και από το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο με το όργανο υψηλής ακρίβειας Searcher (Harps), που βοήθησε στον προσδιορισμό της μάζας και της ακτίνας του πλανήτη για να υπολογιστεί η πυκνότητα του.


Το K2-18b είναι πλέον ένας από τους ιδανικούς πλανήτες για την μελέτη της ατμόσφαιρας στη λίστα των εξωγαίων… και αυτή είναι η πρώτη φορά που στα αποτελέσματα δεν είχε κρίση μόνο ο άνθρωπος…
Η ατμόσφαιρα του K2-18b θα διερευνηθεί περαιτέρω από το τηλεσκόπιο James Webb Space της NASA όταν θα βγει στο αχανές διάστημα το 2019.