ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΤΟ 13ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Ε.Τ. ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2019):

Όλα τα προηγούμενα τεύχη του e-περιοδικού μας, διαθέσιμα με ένα κλικ, εδώ : http://issuu.com/greekuforeview/

ALLAN HILLS 84001, Ο ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΗ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες χτυπήματα μετεωριτών στη Σελήνη ή τον Άρη μπορούν να αποσπάσουν κομμάτια του εδάφους τους και να τα εκτοξεύσουν στο διάστημα. Κάποια από αυτά έχουν φτάσει στη Γη και μάλιστα ένα από τον κόκκινο πλανήτη αποκαλύπτει ότι πιθανότατα εκεί υπήρχε -αν δεν υπάρχει ακόμα- βακτηριδιακή μορφή ζωής! 


 Οι μοριακές δομές βακτηρίων του αρειανού μετεωρήτη Allan Hills 84001, ίσως αποτελούν την κορυφαία ανακάλυψη του προηγούμενου αιώνα. Ήταν το 1996, όταν επιστήμονες της NASA δήλωσαν, ότι μετά από ενδελεχή μικροσκοπική εξέταση στον Allan Hills 84001, έναν βράχο που έπεσε στη Γη πριν περίπου 13.000 χρόνια στους λόφους Άλαν της Ανταρκτικής, αποκαλύφθηκαν δομές με μορφή σκουληκιού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δομές αυτές είναι σχεδόν σίγουρα απολιθωμένα βακτήρια. Τα βακτήρια βρίσκονται ενσωματωμένα κάτω από τα επιφανειακά στρώματα του αρειανού βράχου, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήδη βρίσκονταν μέσα του όταν αυτός προσέκρουσε στον πλανήτη μας και ότι ο μετεωρίτης δεν μολύνθηκε εκ των υστέρων από γήινα βακτήρια, σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου» και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ». Ως «ένα πολύ ισχυρό στοιχείο για την ύπαρξη ζωής στον Άρη», χαρακτήρισε την ανακάλυψη ο επικεφαλής επιστήμονας του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον της NASA Ντέηβιντ Μακέι, ο οποίος μελετά τον μετεωρίτη από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά, το 1984.
Το 1996, ο Μακέι και οι συνεργάτες του συντάραξαν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όταν για πρώτη φορά υποστήριξαν ότι τα μικροαπολιθώματα στο βράχο υποδηλώνουν την ύπαρξη ζωής, όμως οι σκεπτικιστές επιστήμονες είχαν στη συνέχεια απορρίψει τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες απολιθωμένες δομές μπορεί κάλλιστα να μην είναι βιολογικής προέλευσης. Όμως η δεύτερη ανάλυση, του 2009, υπό τη δρα Κάθι Τόμας-Κέπρτα, με ηλεκτρονικά μικροσκόπια υψηλής ανάλυσης που δεν υπήρχαν πριν 13 χρόνια, όταν είχαν γίνει οι προηγούμενες μελέτες, ενισχύουν πλέον ότι ο αρειανός βράχος όντως κρύβει στα σπλάχνα του ενδείξεις αρχαίας ζωής. Τα αρχαία μικρόβια πιθανότατα θα εισέδυσαν στο βράχο, όταν ένα μέρος από την επιφάνεια του Άρη καλυπτόταν από νερά και οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι υπήρχαν μορφές ζωής. Ο αστροβιολόγος Ντένις Μπαζιλίνσκι του πανεπιστημίου της Νεβάδα των ΗΠΑ, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ένας από τους σκεπτικιστές, δήλωσε πλέον ότι, μετά τα νέα στοιχεία, αποδέχεται τη βιολογική εξήγηση των απολιθωμάτων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος μετεωρίτης αποσπάστηκε από την επιφάνεια του Άρη, μετά την πτώση κάποιου αστεροειδούς στον πλανήτη, και έφθασε στη Γη αφού περιπλανήθηκε στο διάστημα επί 16 εκατομμύρια χρόνια. Οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν την αρειανή προέλευσή του, καθώς η χημική σύνθεσή του ταίριαζε με αυτήν του Άρη. Τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας δημοσιεύθηκαν αρχές του 2009 στο περιοδικό πλανητικής γεωχημείας «Geochimica et Cosmochimica Acta» που εκδίδει η Γεωχημική και Μετεωριτική Εταιρία και ανακοινωθήκαν επισήμως από τη NASA τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου του 2009.
Έως σήμερα, έχουν συλλεχθεί περισσότεροι από 125 μετεωρίτες με προέλευση από τον Άρη, ηλικίας μικρότερης του ενός δισεκατομμυρίου χρόνων, οι οποίοι ενώ παρέχουν πληροφορίες για το σχετικά πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν του γείτονα πλανήτη, -κανείς τους- δεν επαληθεύει τον Allan Hills 84001 με τα απολιθωμένα βακτήρια. (Επιμέλεια: Harris Koutsiaftis)